Coaching voor moeders: waarom is dat zo hard nodig?

Het moederschap is te gek, maar het is soms ook gewoon keihard aanpoten. Je rolt van gebroken nachten zo de volgende meeting in, je vergeet wanneer je voor het laatst alleen naar de wc bent geweest en die constante gedachten en todo’s in je hoofd, dat stopt nooit.

Iedereen doet alsof het een en al roze wolk is, maar jij weet beter. Twijfel, schuldgevoel, irritatie, stress en een shitload aan emoties: het hoort er allemaal bij. En raad eens? Je bent écht niet de enige. Steeds meer slimme vrouwen zoeken specifiek naar coaching voor moeders. Omdat ze weten dat het anders kan!

Ze willen leren balanceren tussen hun eigen dromen, werk, gezin en ja, ook nog even hun partner. Hier krijg je de antwoorden op wat coaching voor moeders nu écht kan doen, waarom het werkt, hoe het jou kan helpen, en vooral: hoe je eindelijk eens weer tijd en ruimte maakt voor jezelf, zonder schuldgevoel.


Waarom specifiek coaching voor moeders?

Het moederschap raakt alles. Je relatie, je baan, je beeld van jezelf, je emoties, je patronen en belemmeringen. De uitdagingen waar je als moeder tegenaan loopt, zijn van een ander niveau dan de standaard stress die je als niet-moeder kent. ALLES wordt uitvergroot. Dit proces heet matrescentie (link naar artikel).

Mijn visie? Moeder worden is een kans op gigantische zelfontwikkeling, als je de kans grijpt. Zie het als je next level. Alleen is het lang niet altijd makkelijk.

Dingen als mom shaming, je altijd schuldig voelen als je iets voor jezelf doet, en het gevoel dat je jezelf kwijt bent geraakt tussen de duplo en eindeloze was. Een coach in moederschap snapt niet alleen de theorie, die snapt ook dat als je kind de wc-rol door het huis gooit, jij er gewoon even klaar mee bent. Coaching voor moeders betekent: iemand aan je zijde die weet hoe het is om ambitieus te zijn én je af te vragen wie je zelf nog bent en wat je wil.

Voordelen van coaching voor moeders bij het combineren van je werk en gezin

De balans tussen werk en gezin? Als iemand met de oplossing komt, hou ik me aanbevolen.

 “Moet je gewoon loslaten”, zegt de één. “Méér plannen”, roept de ander. Maar tussen Teams-meetings, poepluiers, een chagrijnige puber en je eigen sportles door, weet jij: balans is een continu spel van scherpe keuzes en grenzen. Coaching hierin leert je:

  • Hoe je tijd maakt voor jezelf zónder schuldgevoel

  • Dat ‘nee’ zeggen niet egoïstisch is, maar essentieel

  • Welke vorm jouw ambitie heeft nu je moeder bent

  • Hoe je perfectionisme je niet laat tegenhouden

  • Omgaan met de druk van de buitenwereld én die irritante innerlijke critici

  • Opnieuw ontdekken waar je écht blij van wordt, hoe klein of groot ook

Praktisch, direct toepasbaar en vooral: niet nóg meer op je to-dolijst, maar juist minder. Je gezin merkt het: rust bij jou, is rust in huis.

Wat is coaching voor moeders en hoe werkt het?

Coaching voor moeders is er in alle vormen en maten. Van super zweverig tot down to earth, puur alleen praten of met lichaamswerk, met paarden, honden, lama’s. You name it, het is er. En dat is top, want dat betekent dat er voor iedereen, dus ook iets voor jou bij zit.

Het is precies wat je nodig hebt als je het gevoel hebt altijd achter de feiten aan te lopen. Dit is begeleiding speciaal voor jou, de vrouw die moeder is, maar óók gewoon nog zichzelf. Een coach voor het moederschap snapt waarom je soms liever op de bank ploft en hersenloos iets kijkt omdat je hoofd overloopt.

Je begint altijd met een intake: wat wil je, waar loop je tegenaan, wat is je allergrootste irritatie, wat echt je droom? Vervolgens ga je daarmee aan de slag, één-op-één, online, in een groep, alles kan, zolang jij maar ruimte krijgt om weer te ademen. Soms krijg je praktische tools, soms een liefdevolle spiegel, soms kan je gewoon even je gedachten de vrije loop laten.

Het mooie aan coaching voor moeders? Het draait écht om jou, omdat de ander weet wat jij doormaakt.

Veelvoorkomende thema’s bij coaching van moeders

Elke moeder loopt tegen herkenbare dingen aan. Zit jij weleens met de volgende vragen? Mooi, want je bent in goed gezelschap:

  • Waar haal ik energie vandaan nu iedereen iets van me lijkt te willen?

  • Hoe overleef ik zowel werkstress als een peuter in de “nee”-fase?

  • Waarom voelt werk zo veel makkelijker dan moeder zijn?

  • Waarom voelt me-time altijd als iets dat moet worden verdiend?

  • Ben ik wel goed genoeg als alles tegelijk niet lukt?

  • Kan ik ook nog anders reageren dan streng of bitchy?

  • Wie ben ik eigenlijk, behalve moeder?

  • Hoe zeg ik ‘nee’ zonder me schuldig te voelen?

  • Waarom voelt het alsof ik alleen sta in deze chaos?

  • Hoe voorkom ik dat mijn relatie alleen nog draait om schema’s en logistiek?

Welke soorten coaching zijn er voor moeders?

Gelukkig: coaching voor moeders is niet standaard, alles behalve. Jij kiest wat bij jou past: een korte, krachtige boost of juist diepgaand werken aan jezelf. Dit zijn de opties bij mij:

  • Kickstart je Maandag, de beste manier om je week te beginnen. Laagdrempelig en jouw perfecte start

  • 1-op-1 coaching (online of in real life):

    • Moe(i)teloos ambitieus, richt je leven zó in dat jij er weer energie van krijgt in plaats van kost

    • Van Ambitie naar Autonomie, maak van je sidehustle je fulltime onderneming, zónder in een burnout te belanden

  • Next Step Sessie, in 90 minuten weer richting, helderheid en rust voor de komende maanden

  • Coaching rondom specifieke thema’s, zoals verlies, werkstress, identiteit of herstel na moeilijke ervaringen

Kort, lang, praktisch of verdiepend – als het bijdraagt aan jouw balans (en minder chaos in je hoofd), is het de juiste keuze.

Online coaching voor moeders: trends en ervaringen

Corona was een bizarre periode, maar het leverde wel iets blijvends op: online coaching. Geen reistijd, geen gedoe met oppas, en eindelijk eerlijk over je chaos zonder gêne. Of je nu een Zoom-sessie om 20:00 uur hebt na een dag vol mopperende kinderen en collega’s, of een appje tussendoor kan sturen omdat je hoofd overloopt: het kan allemaal. Online coaching is laagdrempelig én krachtig.

Het voelt soms anders dan live, maar hé, alles wat jou helpt om ruimte te maken, is waardevol. Mijn persoonlijke favoriet? Hybride trajecten. Een beetje van beide en die blijken ideaal voor wie flexibiliteit wil combineren met persoonlijke aandacht.

CTA kennismaking

Waarom een coach voor moederschap en geen algemene life coach?

Natuurlijk, elke coach kan luisteren en je verder helpen. Maar iemand die écht snapt hoe het voelt om na een doorwaakte nacht, een driftige peuter én een complexe werkdeadline tóch overeind te blijven? Dat is een coach in moederschap.

Die kent de dubbelrol, het balanceren tussen schuldgevoel en ambitie, de eindeloze mentale lijstjes. Bij zo’n coach mag je alles zeggen. Zonder oordelen, geen standaardantwoorden. Iemand die je helpt regie te pakken, grenzen te stellen en weer te worden wie je écht bent. Niet alleen als moeder, maar juist als jezelf.

Waar let je op bij het kiezen van een goede coach moederschap?

Een goede klik is key. Je moet je veilig voelen, juist als je niet op je top bent. Want dan kan jij echt komen opdagen en groeien. Kies voor iemand waarmee je durft te delen dat je soms op je werk het liefst in het schoonmaakhok zou zitten huilen en de neiging hebt om je kind een draai om z’n oren te verkopen.

Een aantal dingen om op te letten:

  • Ervaring met moeders

  • Oprechte nieuwsgierigheid naar jouw verhaal

  • Een aanpak die past bij je stijl (liever praktisch? Of toch die hardnekkige dieperliggende patronen aanpakken?)

  • Start met een vrijblijvende kennismaking, plan desnoods gesprekken met 5 verschillende coaches

  • Praktisch: check of je coach wordt vergoed door je werkgever

En onthoud, een coach kan je helpen, maar niet het werk vóór je doen.

Resultaten uit de praktijk: ervaringen van moeders

Moeders die zichzelf de ondersteuning van een coach gunnen, merken dat ze meer ontspannen thuiskomen, minder “aan” staan en vaker gewoon zichzelf mogen zijn. Ze zeggen makkelijker grenzen aan en vinden het minder erg als het niet perfect loopt. Ze hebben meer rust in hun hoofd en kunnen oprecht genieten van tijd met hun kinderen.

En dat geldt ook voor zware thema’s als rouw, verlies of postnatale dip, je hoeft het niet alleen te doen. De kracht van gedeeld herkenning: weten dat een andere moeder ook haar kind screentime gunt zodat ze eindelijk haar koffie warm opdrinkt. Preventief beginnen met coaching? Slim. Het helpt je bij uitdagingen nu én in de toekomst.

Feiten, cijfers en trends over coaching moeders

·       Zo’n 1 op de 10 moeders kampt met een postnatale dip, burnout-achtige klachten of gewoonweg teveel op haar bord; waarschijnlijk zijn het er zelfs nog meer… We praten er alleen niet zo graag over.

·       Meer dan de helft van de moeders vindt het pittig om werk en gezin te combineren (CBS, 2023).

·       Schuldgevoel, matrescentie, zelfzorg en balans zijn hot topics in coaching van moeders

·       8 op de 10 moeders herkent zichzelf in mom shaming — en eerlijk is eerlijk, we zijn vaak onze eigen strengste criticus.

·       Coaching voor moeders wordt bijna nooit vergoed door de zorgverzekeraar, maar werkgevers zijn vaak wél bereid om het te betalen. Check dat dus altijd.

Veelgestelde vragen (FAQ)

  • Wat doet een coach moederschap precies? Ze luistert, spiegelt en helpt. Ze geeft je de handvatten die jij nodig hebt om moeitelozer te leven. Je leert zachter voor jezelf te zijn én stappen te zetten die je zelfvertrouwen teruggeven.

  • Wat levert coaching mij concreet op? Meer rust in je hoofd, energie, grip op je leven, minder stress en veel meer plezier in de dagelijkse hectiek.

  • Is coaching alleen voor moeders die vastlopen? Zeker niet! Juist als je vooruit wilt, of wilt groeien, helpt een goede coach om van overleven naar écht leven te gaan.

  • Online coaching, werkt dat wel? Jazeker. Geen reistijd, geen gedoe, net zo persoonlijk (en soms zelfs makkelijker) als face-to-face.

  • Worden de kosten vergoed? Vaak wel via je werkgever, juist ook omdat ik op het thema Work-Life Balance coach. Vragen kan altijd!

  • Hoe kies ik de juiste coach? Kies met je gevoel én je verstand. Vraag altijd een kennismakingsgesprek aan.

Samenvatting en conclusie

Coaching als moeder is zeker geen luxe. Het is essentieel in een tijd waarin je leven meer verandert dan ooit. Het is een slimme stap als je merkt dat je hoofd volloopt. Het geeft je nieuwe tools, scherpe inzichten en hernieuwde energie zodat jij wél de moeder kan zijn die je wilt zijn én de vrouw die niet verdwijnt in het moederschap.

Durf te groeien, kies voor jezelf zonder schuldgevoel. Dat is niet egoïstisch, maar broodnodig. Jij verdient rust, regie, energie en ruimte.


En wil je hier hulp bij? Plan dan een call in! Dan kijken we wat ik voor jou kan betekenen.

Laura Gallis - Work Life Balance Expert
Vorige
Vorige

Tijd voor jezelf als moeder, een utopie of echt een mogelijkheid?

Volgende
Volgende

Schuldgevoel werkende moeder: iets wat erbij hoort?