Matrescentie: De verandering die je leven op je kop zet

In het buitenland is het al een bekende term: Matrescentie. Maar in Nederland begint hij pas net bekendheid te geneneren. Terwijl het voor jou als moeder zo waardevol is om bewust te zijn van wat het is. Want als jij dít leest, zullen er veel kwartjes op z’n plek vallen.

Het moederschap is één van de grootste veranderingen in je leven, maar we “krijgen” drie hele maanden om eraan te wennen. En dan mag je weer terug naar je baan en word je geacht alles weer op een rijtje te hebben en door te gaan als vanouds.

Maar het is niet meer als vanouds. Want je leven, en vooral jij, verandert onherroepelijk. En dat is waar de term “matrescentie” komt kijken.

Een term die lijkt op adolescentie, en net zoals pubers gigantisch transformeren, gebeurt dat ook met jou zodra je moeder wordt. Fysiek, mentaal, emotioneel, relationeel, alles verschuift tegelijkertijd. En niemand die je daarvoor waarschuwt.

Paniek, schuldgevoel, eenzaamheid, rouw? Dat is allemaal normaal. Er is geen reden voor schaamte, en dat is waarom ik geloof in matrescentie coaching.

Wil jij aan de slag met dit proces? Kijken wat er voor jou aan mogelijkheden ligt? Plan dan (vrijblijvend) een kennismakingsgesprek! Dan kijk ik met je mee.


Wat is matrescentie en waarom is het belangrijk voor jou om de term te kennen?

Matrescentie is niet simpelweg een kind krijgen en daarvoor zorgen als extra taak in je leven. Het is een proces waarin je je plek vindt in een leven dat niet meer alleen om jou draait en waarin wie jij bent anders is. Dat is wat antropoloog Dana Raphael realiseerde in de jaren 70, maar pas sinds kort durven we toe te geven: het moederschap doet méér met je.

·        Fysiek: Je lijf krijgt verandert meer dan alleen het proces van het groeien van een kind. Je hersenen veranderen. En specifiek de gebieden die gaan over zelfreflectie en hoe we over onszelf denken. Geen wonder dat je anders gaat nadenken over jezelf en je leven.

·        Emotioneel/mentaal: Je voelt je soms schuldig, verward en verdrietig om je oude ik. Persoonlijk? Ik heb weleens gehuild om een eenzame schoen op straat. Je bent niet gek, je bent in ontwikkeling.

·        Sociaal: Je vriendschappen veranderen, je relatie wordt getest, de balans tussen werk en gezin is flinterdun. Begrijpelijk dat jij denkt: wie ben ik eigenlijk nog, behalve moeder?

·        Spiritueel: Je wordt gedwongen na te denken over de vraag: wat wil ík, in dit circus van verwachtingen?

Zover het ongemak. Het goede nieuws? Als jij erkent dat matrescentie bestaat geeft dat ruimte. Het geeft een houvast om te communiceren, erkenning voor de gigantische verandering die jij doormaakt (of al hebt doorgemaakt) en een draai in je mindset.

Jij mag dit zien als een moment waarin jij jezelf mag ontwikkelen. Tot de nieuwe versie van jezelf, die dichter bij jezelf ligt dan ooit tevoren.

De fysieke impact van matrescentie

Laten we eerlijk zijn: je lijf na een bevalling lijkt soms meer op een bouwval dan op een tempel. Dat mag gewoon gezegd worden. En die plaatjes van vrouwen die na 4 weken weer helemaal hun “oude” lijf terug hebben? Die zijn of eenhoorns of niet helemaal eerlijk. Maar niet alleen je lijf verandert.

De neurowetenschap heeft aangetoond aan dat je brein permanent verandert. Je wordt alerter, empathischer, perfect, behalve als je om 03:00 wakker ligt omdat je je afvraagt of je baby wel ademt.

Slaaptekort? Borstvoedingskloven? Spierpijn op plekken waarvan je het bestaan niet wist? Check. Het vraagt tijd en veel empathie om jezelf daarin niet af te vallen.

Coaching hierin helpt je mild te zijn. Want je bent eerlijk naar jezelf, maar zonder jezelf af te straffen of een slachtoffer te worden.

De emotionele en mentale reis

Had ik al gezegd dat matrescentie geen roze wolk is? Je voelt je leeg, hondsmoe en soms totaal verloren. Opeens mis je je oude werkleven én ben je jaloers op je partner die gewoon even warme koffie kan drinken terwijl jou dat op de een of andere manier niet lukt.

Schuldgevoel dus. Rouw ook, want sommige dromen schuif je keihard aan de kant, iets wat volkomen normaal is. Wat jij mag doen is om jezelf te leren dragen in de chaos. Je nieuwe identiteit bouwen, en daarbij je kwetsbaarheid niet verstoppen. Want die sterke, slimme en lieve moeder? Die ben je heus, alleen niet is ze elke dag zichtbaar voor jezelf.

Het touwtrekken tussen wat jij wil voor jezelf en voor je kind

Je innerlijke strijd tussen er zijn voor je kind en voor jezelf is continu aanwezig. Enerzijds die allesoverheersende moederdrang, dat ervoor zorgt dat je zonder morren drie nachten wakker blijft voor je kind. Anderzijds is er je ambitie. Je werk of bedrijf, je eigen verlangens, dat boek dat je ooit wil schrijven, dat podium waar je op wil staan. Het botst.

Schaamte, schuldgevoel en irritatie zijn onvermijdelijk. Juist door deze gevoelens te erkennen en ruimte te geven ga je inzichten krijgen in hoe jouw leven eruit mag zien. Zelfs als die erkenning niet eerlijk voelt naar je kind, het mag er zijn.

Waarom een coach voor matrescentie? Het verschil met reguliere coaching

Waarom zou je geen ‘gewone’ coach nemen? Omdat ‘gewoon’ niet meer werkt voor jouw situatie. Je hebt iemand nodig die snapt wat het is om te jengelen met een dreinende peuter terwijl je Zoom-call net begonnen is. Een gespecialiseerde coach matrescentie heeft zich verdiept in het proces waar jij door heen gaat. Die weet hoe lastig het is om alles te combineren en je ambitieuze hoofd weer rustig te krijgen. Ruimte te maken voor jou. Je wilt iemand met ervaring en die kan meedenken in jouw situatie.

Voor wie is matrescentie coaching geschikt?

Twijfel je of coaching bij je past? Vraag je dan af: heb je ooit gehuild omdat je kind zijn maiskorrels weigerde terwijl hij ze gisteren nog wel at? Voel je je weleens betrapt tussen verlangen naar vrijheid en de smetvrees van dreumeshandjes? Precies. Matrescentie coaching is er niet omdat je het fout doet. Het is voor vrouwen die bereid zijn eerlijk naar zichzelf te kijken en dit proces als een kans voor zelfontwikkeling zien.

Of je nu met tweede kind ploetert of nét je kraamverband van de eerste hebt ingewisseld: begeleiding geeft richting en ruimte. Ook als dit proces voor jou al jaren geleden is ingezet. Het is nóóit te laat om ruimte te maken voor jou.

Hoe herken je of je behoefte hebt aan matrescentie coaching?

  • Je hebt het gevoel dat je nooit stil kunt staan

  • Je voelt je schuldig tegenover je kinderen als je aan werk denkt

  • Kan niet genieten van tijd met je kinderen, schiet snel uit je slof

  • Je vlucht naar werk en ziet er tegenop om weer naar huis te gaan

óf

  • Het werk wat je deed vóór je moeder werd voelt niet passend meer. Ook al is er dáár niets veranderd.

  • Je voelt je eenzaam ondanks dat je een huis vol kinderen hebt en goede vriendinnen

  • Je wilt niet klakkeloos doen wat je (schoon)moeder of de maatschappij van je verwacht

  • Grenzen stellen blijft lastig

Het belangrijkste signaal: je verlangt naar meer verbinding met jezelf, ruimte voor je ambities én je wil het moederschap op jouw manier doen.

Voordelen van matrescentie coaching voor moeders

  • Minder zelftwijfel: Je leert betere keuzes maken vanuit jouw waarden. Keuzes waar jij volledig achter staat.

  • Meer veerkracht: Je leven is onvoorspelbaar en dat vraag flexibiliteit. Als jij steviger in je schoenen staat kan je hier beter op reageren.

  • Meer energie en balans: Je ontdekt opnieuw waar je blij van wordt, en zegt eerlijk ‘nee’ zonder schuldgevoel naar je collega’s, partner of kinderen.

  • Beter contact: Met je kind én je eigen dromen.

  • Je eigen koers kiezen: Je durft keuzes te maken die haaks staan op de norm.

  • Voorkomen van burn-out: Je herkent signalen eerder en neem hier op tijd actie op.

Het klinkt misschien groots, maar een paar kleine veranderingen kunnen al een wereld van verschil maken.

CTA Next step session

Veelgestelde vragen over matrescentie coaching

  • Waarom zou ik een coach matrescentie kiezen?
    Omdat je het verdient dat iemand echt weet waar je in zit en je van daaruit kan helpen om alles wat makkelijker te maken.

  • Hoe weet ik of coaching zin heeft?
    In mijn ogen heeft coaching altijd zin, het feit dat je dit artikel leest zegt al genoeg. De vraag die je jezelf mag stellen is vooral: Wat wil ik eruit halen?

  • Is het alleen voor 'jonge' moeders?
    Nee, zeker niet! Of jij net moeder bent of al kinderen op de middelbare school hebt, de uitdagingen veranderen. Het is nooit te laat om aan jezelf te werken.

  • Is het zweverig?
    Het is zo zweverig als jij het maakt.

  • Krijg ik vergoeding?
    Niet via je verzekering, maar vaak wel via je werkgever. Juist omdat mijn insteek kijkt vanuit je werk-privé balans.

Slot: De Kracht van Matrescentie en Coaching

Matrescentie: het is rauw, intens, soms pijnlijk, maar vooral transformerend. Door te weten wat er gebeurt, geef je jezelf ruimte. Coaching is geen magische oplossing, maar de support voor jou waarmee jij, zonder jezelf te verliezen, stevig overeind blijft. En dat is geen luxe, dat mag jij jezelf gunnen.

Twijfel je of je meer rust of richting wilt als moeder? Blijf daar niet alleen mee rondlopen. Durf om hulp te vragen. Er is niemand die harder werkt, en ook af en toe íets voor zichzelf verdient, dan jij.

 


Ben jij klaar met je huidige work-life balance? Klaar voor een work-life balance die jou ondersteunt in plaats van onderuit haalt? Plan dan nu een vrijblijvend kennismakingsgesprek in.

Dan kijken we hoe ik je verder kan helpen!

Laura Gallis - Work Life Balance Expert
Vorige
Vorige

Werk privé balans verbeteren: Waarom en hoe doe je dit?

Volgende
Volgende

Work Life Balance met kinderen: hoe je dit moe(i)teloos doet