Werk privé balans verbeteren: Waarom en hoe doe je dit?

Je bent ambitieus. Je wilt die topfunctie, of je eigen zaak, én je wilt een leuke moeder zijn. Maar alle ballen in de lucht houden voelt soms als een onmogelijke puzzel. Helemaal sinds thuiswerken de norm is, ligt je werkleven zo op de keukentafel, tussen de appelstroop en een peuter die zijn korstjes niet wil opeten. En daardoor is de grens tussen werk en privé dunner dan ooit. Die dunne lijn zorgt voor stress, slechte nachten, minder plezier en, als je niet uitkijkt, een dikke burn-out. Jij verdient méér dan overleven.

Dat niet alleen, sinds jij moeder bent is alles in je leven veranderd. Maar grote kans dat jij nog steeds doet wat je deed voordat je moeder werkt. Er zijn alleen 30 taken bij gekomen, prioriteiten veranderd en emotioneel een hoop complexiteit bij gekomen.

In deze blog: actuele inzichten, echte voorbeelden, praktische stappen, valkuilen (waar je ongetwijfeld intrapt) en slimme strategieën voor een werk-privé balans die werkt voor jou. Geen poespas, wel oplossingen. Want: regie pakken over jouw balans begint bij heldere keuzes en een beetje fuck-it-mentaliteit.


Wat houd je werk-privé balans in en hoe herken je problemen?

Werk-privé balans is geen rocket science: het is realistisch omgaan met tijd, energie en verwachtingen. Je zit in de knoop als je merkt dat je óf op werk, óf thuis structureel tekortschiet en wentelt in schuldgevoel. Welke signalen zie je? Je bent minder productief, altijd moe, snel geïrriteerd (ja, die snauw naar je partner om een verkeerd opgeruimde bordje telt mee), afspraken vergeten, nergens echt lol in hebben en het gevoel: “Wanneer is het eindelijk voor mij?”

Geen paniek, vier op de tien Nederlanders worstelt met de balans (https://www.nporadio1.nl/nieuws/stand-nl/295d5ad2-bf81-485b-9243-3b87c4de3560/stand-nl-het-balanceren-tussen-werk-en-prive-is-niet-te-doen). Het goede nieuws? Het kán anders. En dat gebeurt zodra jij balans niet meer gaat zien als iets statisch, maar als een spier die je traint, als een continu proces. Hoe eerder je die signalen serieus neemt, hoe sneller je terug in de regie bent.

Waarom is het belangrijk om je werk-privé balans te verbeteren voor je gezondheid?

Stress, hoofdpijn, uitvallen tegen de kindere, ongeduldig, niet slapen, chagrijnig. Dit rijtje klinkt als een slechte reclame, maar wie te lang uit balans leeft, krijgt dit op het bord. 70% van de werknemers vindt dat werk hun privéleven negatief beïnvloedt (https://bluevi.com/blog/jongeren-worstelen-balans-werk-prive/#:~:text=Negatieve%20invloed%20op%20priv%C3%A9leven,langdurig%20verzuim%20en%20burn%2Dout.), met frustratie, slapeloosheid en zelfs stevige burnoutklachten tot gevolg. En ja, ook je relatie kan eraan onderdoor gaan (want wie zegt dat je gezelliger wordt als je steeds minder slaap pakt?). Je vervalt al snel in een team-dynamiek in plaats van dat jullie lovers zijn.

Maar draai het om: wie zijn balans wél pakt, zit lekkerder in haar vel, is creatiever, energieker, presteert beter én is veel geduldiger, zowel met collega’s als haar kinderen. Je balans verbeteren is niet een luxe, het is het fundament voor wie je wilt zijn, thuis en op je werk.

Hoe merk ik dat ik werk en privé niet goed combineer?

Je voelt je schuldig tegenover je kids als je weer eens vroeg weggaat of laat thuis komt. Raakt volledig in de stress door dingen waar je normaal prima tegen kon en je voelt de druk om altijd bereikbaar te zijn. Als je met je kinderen bent check je tóch even je werkmail of ben je simpelweg met je hoofd niet bij de speeltuin. Een kort lontje, weinig geduld en zo, zo moe. Er voelt simpelweg niets meer “leuk”.

Het kan ook zijn dat juist alleen je werk voelt als een bevrijding. Als de plek waar je niet getriggerd voelt, waar het je makkelijk afgaat en minder chaos is. Dat je liever nog even op werk blijft dan dat je naar huis gaat om de avondrumoer weer in te gaan.

Daarnaast kan je fysieke klachten krijgen, slecht slapen en een hoofd hebben dat simpelweg nooit stilstaat. Dit zijn signalen die jij serieus mag nemen. Tijd, aandacht en liefde voor jezelf zijn geen luxe, ze zijn een noodzaak. Je kan elk moment van frustratie, triggers naar je kinderen, partner of collega’s en gebrek aan energie zien als een uitnodiging om een verandering te maken.

De voordelen van een betere balans tussen werk en privé

Als jij je werk-privé in balans krijgt, groeit er meer dan alleen rust. Je wordt productiever, creatiever en gezelliger door (thuis én op kantoor). Je krijgt meer energie en maakt minder fouten. Het klink tegenstrijdig, maar als je meer tijd neemt voor jezelf, kan je op andere vlakken méér doen in minder tijd. Simpelweg omdat je de ruimte hebt om betere keuzes te maken.

Je bent niet alleen de moeder die alles regelt (en delegeert), maar óók de vrouw die haar ambities waarmaakt én tijd overhoudt voor Netflix, hardlopen of een lange douche. Je bent in contact met wie jij bent. Je mag spelen, dansen en vieren.

Belangrijk ook voor bedrijven, want waar die werk-privé balans normaal is, zijn daadkrachtiger teams. Resultaat? Blijere mensen, minder verzuim, minder fouten, hogere winst. Rust is dus geen teken van zwakte maar van slimheid.

Veelgemaakte fouten bij het verbeteren van je werk-privé balans

  1. Altijd 'ja' willen zeggen, uit angst van de mening van anderen. Waardoor je over je eigen grenzen heen gaat.

  2. Alles alleen willen doen of denken dat niemand het beter kan (“ik doe het wel even, dan gebeurt het tenminste goed”). Of simpelweg omdat je denkt dat anderen je niet willen helpen en je ze er niet lastig mee wilt vallen.

  3. Meer uren draaien betekent meer resultaat? Nope, je productiviteit daalt naarmate je langer werkt. Pauzes brengen je hoofd weer tot rust waardoor je beter je werk kan doen.

  4. Privétijd niet inplannen en als je het wel doet je er niet aan houden. Ja, je kan er nog even wat bij proppen, maar op de lange termijn is dit niet alleen een glijdende schaal waar je je op begeeft. Het zorgt voor meer onrust in je hoofd in plaats van de gewenste rust.

  5. Geen prioriteiten stellen, waardoor je het idee hebt dat je nooit toekomt aan wat écht belangrijk is.

  6. Niet evalueren en gewoon doordenderen. Het is makkelijker om gewoon maar door te gaan, in plaats van evalueren, verbeteren en te veranderen.

Is dit herkenbaar? Ik schrijf dit niet om jezelf schuldig te laten voelen, maar wel om het anders te doen. Jij verdient beter en je omgeving trouwens ook.

Concrete stappen om je werk-privé balans te verbeteren

  • Weet wat belangrijk voor je is. Sinds je een gezin hebt is er veel veranderd. Wanneer heb je daar voor het laatst bij stil gestaan? Alleen als je weet wat belangrijk is, kan je de juiste prioriteiten voor jezelf stellen.

  • Automatiseer en delegeer. Routines, structuur en uitbesteden gaan je bakken aan energie besparen.

  • Zeg vaker ‘nee’. Iedereen heeft baat bij duidelijkheid en niemand bij een overwerkte moeder. Je kiest voor je eigen tijd, prioriteit en rust.

  • Plan privétijd in je agenda en kom opdagen voor jezelf.

  • Communiceer en schep verwachtingen, aan collega’s én aan je gezin. Je grenzen zijn er niet voor niks.

  • Giet je dag in blokken. Zo houd je de flexibiliteit om te doen waar je hoofd naar staat en onverwachte dingen op te pakken. Maar reserveer je wel tijd voor alles wat nodig is.

  • Vraag hulp. Zowel op werk als privé. Je hoeft het echt niet zelf te doen.

  • Maak een ochtendritueel. Begin je dag voor jezelf, voordat de rest van het gezin begint. Al is het een kop thee drinken en even je dag doornemen. Uit de go-go-go-modus zodat je de rest van de dag ook met een rustig hoofd doorgaat.

  • Beweeg, ook als je geen zin hebt. Wandelen. Fietsen. Dansen in de keuken. Alles telt.

  • Evalueer jezelf, en wees lief. Wat ging goed? Wat kan anders? Focus op progressie, niet op perfectie.

Welke stappen kan ik nemen om werk en privé combineren makkelijker te maken?

Plan eerst je eigen afspraken in je agenda. Die zijn heilig. Automatiseer je huishouden waar kan (ja, je kan tegenwoordig zelfs je was uitbesteden). Gebruik digitale tools om overzicht te houden, van kleurcodering in je agenda tot apps die websites en andere apps op je telefoon blokkeren. En reflecteer wekelijks: gaat het lekker? Kan er iets bij of juist af? Doe dit niet alleen, maak er een gezinsritueel van!

En wees niet bang om te schrappen. Dit is het uitgelezen moment om opnieuw prioriteiten te stellen. Iedereen snapt het als je zegt dat het even te druk is. En als ze dat niet snappen mag je je überhaupt afvragen wat ze bijdragen aan je leven.

Hoe bespreek ik het verbeteren van werk-privé balans met mijn werkgever?

Wees open en duidelijk. Wacht niet tot je op omvallen staat, maar geef aan waar het niet werkt. Je kan niet verwachten dat ze je gedachten lezen of sarcastische opmerkingen analyseren en interpreteren.

Beschrijf wat er misgaat (structureel overwerken, altijd bereikbaar zijn, geen rust thuis) en kom met alternatieven. Minder/geen mail buiten werktijd, flexibeler je uren kunnen indelen, of taken schuiven. Goede bazen willen fitte, blije medewerkers. Dus: kom vooral met oplossingen, jij weet wat je nodig hebt. Daar mag je voor staan.

Werk privé balans verbeteren als doorlopende vaardigheid

Je werk-privé balans is een continu proces. Het heeft geen eindpunt, maar het is iets wat je gaat blijven doen. Je omgeving verandert, jij verandert en er gebeuren onverwachte dingen. Elke levensfase is bijvoorbeeld anders, er zijn ontwikkelingen op je werk, je kinderen worden ouder en jouw wensen ook.

Blijf evalueren, blijf kiezen, en denk eraan: een goede balans ziet er bij jou anders uit dan bij je beste vriendin. Durf te sturen op je gevoel, tijdig het roer om te gooien en wees lief voor jezelf als het even niet gaat zoals je wilt.


Ben jij klaar met je huidige work-life balance? Klaar voor een work-life balance die jou ondersteunt in plaats van onderuit haalt? Plan dan nu een vrijblijvend kennismakingsgesprek in.

Dan kijken we hoe ik je verder kan helpen!

Laura Gallis - Work Life Balance Expert
Vorige
Vorige

Schuldgevoel werkende moeder: iets wat erbij hoort?

Volgende
Volgende

Matrescentie: De verandering die je leven op je kop zet