Tijd voor jezelf als moeder, een utopie of echt een mogelijkheid?
Oké, eerlijk: ‘Tijd voor jezelf als moeder’ klinkt als een utopie als je jongere kinderen hebt. Maar laten we geen doekjes winden om de feiten: je hebt het wel nodig. Niet als je een keer tijd over hebt, als beloning of verwenmoment. Maar simpelweg om te kunnen genieten van tijd met je kids én je ambitieuze plannen waar te maken.
In dit artikel praat ik met je over wat tijd voor jezelf écht betekent, hoe je het voor elkaar bokst tussen werkvergaderingen en bedtijdrituelen, en wat je doet met dat irritante schuldgevoel.
Heb je alles al geluisterd, gelezen en gezien over het nemen van meer tijd voor jezelf en wil je gewoon aan de slag? Plan dan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in! Dan kijken we hoe jij jouw doelen kan bereiken.
Waarom is tijd voor jezelf als moeder belangrijk voor je welzijn?
Geloof me, goed voor jezelf zorgen gaat veel verder dan het cliché ‘je kunt niet schenken uit een lege kan’. En ja, dat cliché klopt als een bus, maar niemand zegt erbij hoe lastig het in de praktijk is. Mentale weerbaarheid is jouw basis om fysiek, emotioneel en mentaal aanwezig te zijn bij jezelf, je kinderen, je partner en je ambities.
Want, als jij breekt, breekt de rest van het circus onherroepelijk mee. Meer dan 70% van de moeders vindt het ontzettend moeilijk om tijd voor zichzelf in te plannen. Waarom? Omdat vrouwen als eerste zichzelf van de prioriteitenlijstje schrappen en ik snap dat zo goed. Jezelf op de laatste plek zetten, denken: “Dat komt later wel weer”. Maar later is er nog een reden om het niet te doen.
Waar draait die tijd voor jezelf dan om?
Heldere prioriteiten: Als jij uitgerust bent, heb jij helder wat belangrijk is en wat niet. Kan je hoofd- en bijzaken onderscheiden. Het resultaat? Minder schuldgevoel, meer voor elkaar krijgen, meer rust.
Opladen, niet alleen herstellen: Het gaat niet om even bijslapen zodat je er weer even tegenaan kan. Het gaat om consistent tijd hebben om op te laden en tot jezelf te komen zodat je altijd genoeg energie te hebt voor je eigen dromen en doelen en die van je kinderen.
Zie het als een vliegtuig dat soms iets hoger en dan weer iets lager vliegt, afhankelijk van de luchtstromen. Niet als een vliegtuig dat zo laag vliegt dat het steeds moet voorkomen dat het de grond raakt en bergen moet ontwijken.
Minder stress, meer veerkracht: Voldoende me-time maakt je relaxter en veerkrachtiger. Onverwachte situaties zijn een gegeven als moeder. Meer veerkracht betekent meer flexibiliteit bij jezelf. Niet alleen bij driftbuien, maar ook bij last minute mails van je werk.
Het beste voorbeeld: En eerlijk is eerlijk, je kids leren meer van grenzen en liefdevolle zelfzorg dan van een altijd perfect opgeruimde woonkamer.
Beter in alle rollen: Uitgeruste moeders zijn scherper, liever, en schieten minder vaak uit hun slof, thuis én op werk.
Hoe creëer je tijd voor jezelf als moeder met een druk gezin?
Laten we afspreken: tijd voor jezelf ontstaat nooit ‘vanzelf’. Er is niemand die jou even pauze geeft van wat je aan het doen bent. Want jij bepaalt alles zelf. Het is een kwestie van kiezen, plannen, en vooral: niet overal de beste in proberen te zijn. Hoe doen andere slimme, ambitieuze (én chaotische) vrouwen het?
Vroeger opstaan: Vroeg je bed uit klinkt misschien als straf (nog minder slaap), maar zelfs 10 minuten kunnen je dag anders maken. Opstaan in je eigen energie, met iets voor jou in plaats van met een kind dat alweer MAMAAAAAAA roept naast je bed.
Lukt het niet om voor je kind wakker te worden? Plan dan bewust een moment als de heisa van de ochtend voorbij is. Journal, mediteer, yoga, een kop thee, de weekagenda doornemen, wat jou ook maar rust brengt.
Wil je het proberen? De simpelste manier is om je aan te sluiten bij Kickstart je Maandag! Het enige wat jij hoeft te doen is komen opdagen.
Slaapmomenten tactisch inzetten: Rust als de baby slaapt in plaats van je to-dolijst te gaan afwerken. Geniet van het ‘onnuttige’ gevoel, dat is juist het hele punt.
Regels en overleg: Spreek met je partner of je hulptroepen af wanneer jij je tijd pakt. Daar val je ze niet mee lastig, dat zorgt voor wederzijds geluk. Zij een leukere partner, jij een rustig hoofd.
Zet jezelf in de agenda: Zet letterlijk ‘Mama is even onbereikbaar’. Net zo onwrikbaar als die zwemles of het oudergesprek.
Gewoon accepteren en laten liggen: Ja, het huis wordt rommeliger. Nee, daar gaat niemand aan dood. En opruimen kan ook een leuke gezinsactiviteit zijn, die ligt niet alleen op jouw schouders.
Speeltijd = training: Kinderen snappen sneller dan je denkt dat mama soms even iets voor haarzelf doet. Verwacht niet dat het in één keer perfect gaat, maar voor je het weet zitten ze rustig naast je een boekje te lezen.
En vergeet niet: je hebt elke dag 24 uur. Jij mag kiezen waar je je kostbare tijd aan besteedt. Probeer eens standaard “nee” te zeggen in plaats van overal op toe te zeggen.
Praktische strategieën: bouw aan duurzame gewoonte
Maak een plan: Welke stappen helpen jou om meer tijd voor jezelf te nemen? Hoe kleiner en haalbaarder hoe beter.
Plak deze stappen aan iets wat je al doet: niet op een bepaald tijdstip, maar aan een activiteit:
“Als de ochtendvoeding klaar is leg ik de baby in de wagen en gaan we naar buiten”.
“Als de baby slaapt loop ik uit de slaapkamer uit en doe ik mijn sportkleren aan om een korte workout te doen”.
Apps inzetten: Zet een reminder, download een meditatie-app of plan een wandelmoment – alles wat je herinnerd aan jóuw tijd is winst. Mijn go-to: appblocker-apps. Geen afleiding van social media, nieuwswebsites of series.
Omgeving inschakelen: Vraag om hulp, zet me-time neer als agendapunt. Mensen willen vaak dolgraag helpen, jouw kids kunnen ze namelijk teruggeven, je hoeft het ze alleen maar te vragen. En ja, dat mag ook om even naar de sauna te gaan of uit te waaien op het strand in je eentje.
‘Nee’ wordt je nieuwe stopwoord: Grenzen trekken kan je echt leren. En dat maakt niet alleen jou, maar ook je gezin uiteindelijk relaxter.
Samen-zijn = samen ontspannen: Wissel speel- of oppasmomenten uit met een vriendin. Doe het samen of los elkaar af. Met z’n tweeën vier kinderen managen is makkelijker dan in je eentje twee kinderen vermaken.Veelvoorkomende vragen en omgaan met schuldgevoel als je tijd voor jezelf neemt
Hoe ga je om met schuldgevoel als je tijd voor jezelf neemt als moeder?
Krijg je direct een knagend gevoel als je even niets ‘nuttigs’ doet? Alsof je alleen maar een goede moeder bent als je altijd beschikbaar en leuk bent? Je bent niet de enige. Dat ideaalbeeld is keihard en vooral onrealistisch.
Herken het én relativeer: Schuldgevoelens zijn hardnekkig, maar zijn niet de waarheid. Duik in het gevoel, waar het vandaan komt en of het überhaupt wel waar is?
Draai hem om: Me-time geeft je meer energie voor jouw gezin. Investeren in jezelf is investeren in je kinderen.
Vergelijk alleen met jezelf: De perfecte moeder bestaat niet. Wat jij belangrijk vindt, is niet belangrijk voor een ander. En iemand anders heeft een ander startpunt. Wat werkt voor jou is het enige wat telt. Dus vergelijk je niet met anderen, maar alleen met jezelf.
Praat het van je af: Deel je twijfels met vriendinnen, partner of een coach. Vaak blijft er weinig schuldgevoel over als gedachten het daglicht krijgen. En je komt erachter dat je lang niet de enige bent die met dat gevoel loopt.
Kijk eerlijk naar jezelf: Komt het schuldgevoel uit oude patronen, of uit overtuigingen van anderen? Soms draag je bagage van generaties voor je, het is tijd om je eigen pad te kiezen.
Meer lezen over schuldgevoel als moeder.
Wat zijn makkelijke manieren om tijd voor jezelf te vinden met kinderen?
Zelfs met continu lawaai, van gillende peuters of een krijsende baby, zijn er manieren. Misschien niet groots, maar ze tellen allemaal. Je hebt liever een paar keer per dag een klein moment dan een langere periode één keer in de week.
Me-time in het klein: Lees of luister iets tussen het bouwen van Duplo of kleuren door.
Buitenlucht doet wonderen: Loop met baby in de kinderwagen, peuter in de buggy, kleuter op de step een blokje. Zelfs vijf minuten frisse wind is mentaal goud waard.
Rustig samen = samen rustig: Doe yoga, stretchen of meditatie op de vloer, desnoods met kinderen op je rug. Een boek lezen geeft het goede voorbeeld en haalt de energie al lekker naar beneden.
Doe iets wat jij ook leuk vind: Geen fan van binnenspeeltuinen? Ga er dan niet heen!
Tempo naar beneden: Met de kinderen erbij gaat alles langzamer en minder zoals jij het voor je ziet. Als jij je verwachten hieraan aanpast, wordt een dag veel fijner en leuker voor iedereen.
Tijd voor jezelf met baby: realistische tips en voorbeelden
Met een baby heb je helemaal flexibiliteit nodig om tijd voor jezelf te nemen, maar ook dan kun je momenten voor jezelf claimen. Zie het als oefenen in loslaten.
Slaap wanneer mogelijk: Ja, ik weet het, maar even liggen als de baby slaapt is 100 keer beter dan twee dingen van je to-dolijst af strepen.
Koffiemoment pakken: Baby gevoed, alles even rustig? Gun jezelf een warme drank zonder afleiding.
Wandel met de kinderwagen: Buitenlucht zorgt voor ruimte in je hoofd. Lekker stapjes zetten, inspiratie opdoen, vitamine D en frisse lucht.
Selfcare met baby: Lak je nagels, masker op, baby kijkt mee. Het is geen wellnessdag, maar je hebt je moment toch gepakt. En maak van je douche een must-do van de dag. Spreek af met je partner dat die er niet uit kan.
Feiten, cijfers en inzichten: tijd voor jezelf met kinderen in Nederland
Echt even wat nuchtere data, want het beeld blijft vaak: ‘iedereen doet maar wat’. Nee dus. Zo liggen de cijfers:
Meer dan 70% van de moeders vindt tijd voor zichzelf knap ingewikkeld – schuldgevoel, verwachtingen en het idee dat het ‘egoïstisch’ is zitten het vaakst in de weg (bron).
52% van de werkende moeders kampt structureel met een hoge mentale belasting door werk-gezinscombinatie (CBS).
Met jonge kinderen betekent tijd voor jezelf altijd: plannen, schuiven, ruilen en creatieve keuzes maken. Het is teamwork, waar het hele gezin aan meedoet.
Veelgestelde vragen over tijd voor jezelf als moeder
Hoe creëer je tijd voor jezelf als moeder met een druk gezin? Blokkeren in je agenda, hulp accepteren, grenzen stellen, vroeger opstaan of een vaste ‘mama-tijd’ per week afspreken. Liever korte momenten elke dag, dan één moment in de week. Dat zorgt voor meer rust en verkleint de kans dat het afgezegd wordt.
Waarom is tijd voor jezelf als moeder belangrijk? Zonder hersteltijd raak je op, en een uitgebluste moeder is voor niemand goed.
Wat zijn makkelijke manieren om tijd voor jezelf te vinden met kinderen? Kleine momenten pakken, je eigen prioriteit maken, loslaten dat het altijd ‘nuttig’ moet zijn.
Hoe ga je om met schuldgevoel? Door het te normaliseren, bewust keuzes te maken én te onthouden dat jij het waard bent (en je kinderen er baat bij hebben).
Welke activiteiten zijn geschikt voor tijd voor jezelf met kinderen in huis? Creatief samen, luistermomenten, (kinder)yoga, koken, kort ontspannen of gewoon even uit het raam staren terwijl de kids zichzelf redden.
Conclusie
Dus: tijd voor jezelf, als moeder, ja, zelfs met een baby aan je been, is geen nice to have, maar basisvoorwaarde voor jezelf én je gezin. Laat het schuldgevoel los. Dat stemmetje in je hoofd? Die mag je aan de wandel sturen. Begin klein, blijf eerlijk, en durf het gesprek aan te gaan thuis. Jouw energie is goud waard – voor jezelf, én voor iedereen die aan je trekt.
Wil je hier hulp bij? Ontdek hoe ik je kan helpen! Van (laagdrempelige) groepsprogramma’s tot 1:1 coaching, ik denk graag met je mee.
En wil je hier hulp bij? Plan dan een call in! Dan kijken we wat ik voor jou kan betekenen.